Lohtua tuova Chai särkyneille sydämille ❤️ Sydäntä lämmittämään

pakurichai

Veljenpoikani 11-v oppi minulta, että tädin tekemä chai vie sydänsurut mennessään. Erään kerran, kun olimme yhdessä, hänelle tuli paha mieli. Kysyin mikä on. Juttelimme hetken ja kysyin, haluaisiko hän maistaa chaita? Se auttaa aina sydänsuruihin tai kun on huono fiilis. “Mitä se on?” – kysyi veljenpoikani.

Vartin päästä jo juotiin chaita, yhdessä rupatellen. Silmät loistaen veljenpoikani raportoi isälleen ja äidilleni eli mummolleen: “tädin chai auttoi! ” Sen jälkeen aina kun tapaamme, hän jossain vaiheessa sanoo, että nyt olis vähän sydänsuruja. Varma keino saada tädin sydän sulamaan ja chai-kattila lämpiämään. Hän on myös vaatinut isäänsä ja äitiäni eli mummoaan tekemään hänelle sitä kuuluisaa tädin chaita. Hölmistyneinä veljeni ja äitini ovat soittaneet minulle, että mitä ihmettä olet juottanut sille pojalle ja mitä siihen laitetaan?

Mitä se chai sitten on? Chai tarkoittaa teetä. Mutta meidän kielessä se tarkoittaa maustettua mustaa teetä maidolla ja sokerilla. Tätä kutsutaan Intiassa masala-chaiksi. Jos tilaat Intiassa chaita, kysytään haluatko vihreää, mustaa vai masala-chaita. Kun matkustan Intiaan, ryntään Mumbain lentokentällä ensimmäiseksi chai-kioskille. Ihan pakko saada eka satsi! Ennen kuin taksi liikahtaa kohti ashramia.

Chaihin tulee siis paljon mausteita ja maitoa. Ja sokeria. Paljon.

Jaan nyt reseptin, sillä se on kaikkien aikojen kysyin ohje, mitä minulta kysytään. Ystävät pyytävät minua kylään saadakseen tekemääni chaita. Jos meille tulee vieraita, he ottavat mieluummin chaita kuin kahvia. Tämä chai on 100% parempaa kuin minkään kahvilaketjun chai (se ei ole edes chaita vaan jotain teennäistä juomaa -sori vaan). Jopa ventovieraat ovat lähettäneet tekstiviestejä, että mitä sinä meille juotit ja saiskos reseptin. Olen kirjoittanut reseptin nenäliinaan, kännykkään, tekstiviestiin, whatsapp-viestiin, postikorttiin, käyntikorttiin, paperilapulle kymmeniä kertoja. Joten, rakkaat ystävät ja lukijat, enää ei tarvitse kysellä, tässä se on, masala-chain resepti by Shambhavi Maa!

Chaita ystävän kanssa. Parasta chaita. Tässä käsintehdyn suklaan kera.

Ja hei, itse en juo tätä yleensä kuin ystävien kanssa/hyvässä seurassa, eli minulle tämä on sellaista seurustelujuomaa, jota kannattaa odottaa joskus kuukausiakin.

Hei, olin kuuntelemassa sinua Kortteli-klubilla Intian kokemuksista. Tekemäsi intialainen tee maistui niin hyvältä, että mielelläni haluaisin ohjeen. T. Taru F.

Huom! Intialaisille tämä juoman ylistys on ihan ihmeellinen asia. Se on vähän kuin jaettaisiin kultamokka-kahvireseptiä ympäri kyliä. You know, ihan peruskauraa.

Parasta chaita, mitä olen saanut maistaa?

Tietenkin nämä kokemukset löytyy Intiasta.

  1. Paras eli nr 1. chai valmistuu oman intialaisen perheeni äidin Sadhumaan käsistä. Se oli rakkautta ensi kulauksella. Minulla on ollut myös kunnia valmistaa hänelle chaita, ja hän on tästä sanallisesti minua kehunut useaan otteeseen.
Aamuchai kello 6.00 joogan jälkeen maistuu hyvältä. Lisukkeena eräänlaisia sokerikorppuja.

Ensimmäinen chai ashramissamme nautitaan yleensä aamujoogan jälkeen, noin klo 7-8 aamulla. Huom, oikeasti meille sanottiin, että ennen kahtatoista ei saisi juoda chaita, koska se sekoittaa ainenvaihdunnan. Joten omalla riskillä!

2. Toiseksi parhaan chain tittelin saa eräässä maalaiskylässä Intiassa nautittu chai, koska maito tuli suoraan – takapihan lehmältä! Lehmä oli hoikka, mutta maito erittäin rasvaista. Perheen naisille oli kunnia-asia juottaa chaita länsimaalaisille vieraille. Myös ruoka oli taivaallista!

Hän, arvostettu äiti ja pyhä eläin – lehmä – lahjoitti meille rasvaisen ja maistuvan maito-annoksen chaihimme. Vuosi 2017. kuva@maashambhavi

3. Kolmannen sijan vie elämyksenä chai kattoterassilla. Olin ystäväni Tulsi Maan kanssa Intiassa yhdessä vuonna 2017 ja eräänä iltana guruni perhe päätti kattaa meille iltachain kattoterassille. Kadun äänet ja hälinä, rakkaiden ihmisten ympäröimänä kattoterassilla istuen, tuoksuvat jasmiinipuut ja magnoliat sekä chaita. Voiko ihanampi auringonlasku enää olla?

Ystäväni Tulsi odottelemassa chaitarjoilua kanssani kattoterassilla. Lentävällä matolla kenties? @maashambhavi

Tähän liittyy oikeasti myös sellainen vähemmän ihana muisto, kun auringon laskiessa huokailin kattotasanteella kaiken ympärilläni olevan ihanuutta ja yhtäkkiä makoillessani matolla huomasin, että jokin lintu siellä taivalla lentelee. Lintu alkoi tulla lähemmäs. Kohta niitä lintuja oli enemmän! Ja ne eivät olleet mitään lintuja vaan isoja isoja lepakoita! Sanoisin että tosi isoja lepakoita ja ne kaartelivat taivaalla yläpuolellamme aika nopeasti. Aloin pelkäämään ja varmaankin konttasin pikaisesti kohti sisätiloja. Muistan etäisesti, että minulle naurettiin… Se oli Intianlentäväkoira, jonka siipiväli oli ainakin sen metrin.

Chai kahdelle:

Tarvitset:

  • 0,5 litraa maitoa. Joka kaura (barista paras) tai täysmaitoa. rasvattokat maidot ei tähän sovellu.
  • liraus vettä
  • Mustaa teetä, maustamatonta 2-4 pss tai 1 rkl teepuruja (mahdollisimman perus-tee tähän, esim Pirkka luomu musta tee tms)
  • ruokosokeria, intiaanisokeria tai ihan valkoista sokeria 1 rkl
  • Kanelia 1/2 tl
  • Inkivääriä jauheena 1/2 tl, tuoretta noin kynnen kokoinen pala
  • kardemumma 1/2 tl
  • neilikka 3-5 kpl
  • mustapippuria 1/2 tl (joskus sujautan vähän enemmän, etenkin flunssakautena)
  • sitruunaruohoa tuoretta noin 5 cm pala (jos ei löydy, ei välttämätöntä)

Valmistus:

Kiehauta loraus vettä

Lisää mausteet kiehuvaan veteen, keitä hetki

Lisää teepussit tai teelehdet ja sokeri

Lisää maito. Kun maito alkaa kiehua, siirrä pois levyltä. Valmista!

Kaada siivilän läpi kuppiin ja tarjoile.

Huom! Jos tarvitset tupla-annoksen juomaa, laita mausteita vähän enemmän kuin puolet lisää. Chai tuntuu tarvitsevan enemmän mausteita, kun nestemäärä lisääntyy.

Huom 2. Voit laittaa myös chai-masala mausteseosta esim 1/2 tl joukkoon, tai korvata kaikki mausteet sillä. Chai-masalaa saa hyvin varustelluista Aasian kaupoista, esim Hakaniemen India Marketista.

Kerro, miltä maistui –> jaa kokemuksesi viestillä 😋

Ystäväni valmistama pakurichai maistui kekreillä Korsossa vuonna 2023.